DALYAN DIVE CENTER – DALIŞ OKULU;
Türkiye’nin doğal incilerinden Dalyan’da mükemmel bir dalış deneyimi için bulunmaz fırsat!
Profesyonel ekipmanlar ve konusunda uzman sertifikalı dalgıçlarla tarihi ve doğal güzelliklerin arasında heyecan verici dalış rotalarını keşfetmek hiç bu kadar eğlenceli olmamıştı. Dalyan’daki dalış organizasyonlarına katılarak tatilinizi hafızalarınızdan silinmeyecek bir deneyime dönüştürmeye ne dersiniz?
İster daha önce hiç dalmamış olun, istersenizde sertifikalı bir dalgıç…
Murat Paşa Konağı olarak Dalyan Dive Center ile yapmış olduğu anlaşma gereği misafirlerimizde yeterli çoğunluğu sağlayabildiğimiz taktirde ilk dalış deneyimi ve aletleri tanıma eğitimi otelimizin havuzunda gerçekleştirilmekte ve ertesi gün denizde dalış eğitimine geçilebilmektedir.
İşte size dalış rotalarından bazıları;
Acemi Koyu: Yeni başlayanlar için ideal bir dalış bölgesi olarak belirlenen Ekincik koyu, Scuba dalışını keşfetmek için kusursuzdur. Yeterince sığ ve berrak olan bu koyda çok çeşitli asker balıkları, güneş balığı, papağan balığı, çipura, ahtapot ve zaman zaman da bölgeyi ziyaret eden Baraküdaları da görmek mümkündür.
Çakıllı plajdan ayrılarak amfora kalıntılarının, kayalıklarda gizlenen balıkların bulunduğu, tüp solucanlarının büyüdüğü ve güneş balıklarıyla oynayabileceğimiz yerlere doğru yavaş yavaş 3 – 5 metre derinliğe kadar inilmektedir.
Deneyimli dalgıçlar deniz çimenlerini geçerek çeşitli orfoz türlerinin avlandığı 25 metre civarındaki derinliklere inebilirler.
Vatoz Koyu: Ekinciğin hemen ilerisinde akvaryum kadar güzel bir koy bulunmaktadır. Tekne kıyının hemen yakınındaki sığ ve berrak alana demirlenir. Bu bölgede 5 metre kadar bir derinlikte deniz çimenlerinden bir tarla mevcuttur. Deniz çimenlerinin arkasında koyu çevreleyen dağların deniz altına kadar inen kayalıkları başlar.
Bu eğimlerde amforalar, kayalarda yetişen süngerler, bir çok deniz hıyarı, deniz kestanesi ve çeşitli balıklar ile birlikte eğimin büyük adımlara döndüğü köşe civarında kumun altına saklanmış avını bekleyen vatozları da görebilirsiniz. Eğim 45 metreye kadar devam etmektedir böylece kolaylıkla tecrübeli dalgıçların seviyesine devam edilebilinir.
Mağara: Mümkün olan en kısa zamanda sağa Ekinciğe doğru döndüğümüzde kısa sürede 8 metre derinlik civarındaki mağaranın girişine ulaşılır. Giriş oldukça büyüktür böylece çok tecrübeli olmayan dalgıçlar da bir sualtı mağarasına girişin nasıl olduğunu keşfedebilirler.
İlk mağaranın arkasında girişi çok daha küçük olan diğer bir mağara bulunmaktadır ki, sadece tecrübeli dalgıçlar için uygundur. İkinci mağara içine ışık alan bir açıklığa sahiptir ve sudaki ışık oyunları adeta disko ışıkları etkisi yaratır.
Mağaradan ayrıldıktan sonra aşağı 20-30 metrelere doğru indiğimizde büyük bir kaya bulacağız ve amforaları, çeşitli renklerdeki süngerleri, tüp solucanlarını, deniz hıyarlarını, helezonik deniz kabuklarını, deniz yıldızlarını, irili ufaklı balıkları, ahtapotları ve ıstakozları görebilirsiniz.
Batık: Tekne enkazının üzerine yakın bir yere demirlenir. Batık kabaca 40 metre uzunluğunda ve 11 yıl önce bir sualtı dağının tepesine çarparak batmış olan eski bir gulettir, dipten su yüzeyinin 1 metre altına kadar yükselir.
Kaya açık denizde binlerce balığın, deniz kestanelerinin, deniz yıldızlarının yaşayıp, doğum yaptıkları sığ bir kayalıktır. Küçük balıkların bolluğu onları avlayacak olan daha büyük avcı balıklar için caziptir.
Kurt’ün batığı 7 ila 14 metreler arasında yatmaktadır fakat biz daha fazla kalıntı ve eşyalar görebiliriz. Eğer yakından bakabilirseniz yeni batık kalıntısının altında kalmış olan eski kalıntıları görebilirsiniz.
Zirve: Dalış mevkii acemi koyunun hemen yanındadır ve normal olarak dalışa kuzeyden ve acemi koyunun başlangıcına doğru başlarız. Zirve; 40 metre derinlik civarından başlayıp su yüzeyine 2 metreye kadar yükselen bir sualtı dağıdır.
Kuzeyden geldiğimiz gibi ilk önce büyük bir deniz çimenliğini geçeriz, burada hani balıkları ve orfozlar gibi avcı balıklardan gizlenen canlıları görebilirsiniz. Bazen boru balığı kuzeni olan deniz atlarını da görmek mümkündür.
Batıya doğru ilerledikçe 15 – 30 metre derinlik aralığında tüp solucanlarının ve süngerlerin üzerinde yaşadığı birçok büyük kayalıklar görürüz.Buradan, daha fazla orfoz göreceğimiz acemi koyuna doğru yüzmeye başlarız.
Bozburun: Teknemizi kıyıya Bozburun olarak bilinen sığ koya demirliyoruz, buranın derinliği en fazla 16 metre civarındadır.Birçok garip şekilli kayalar göreceğimiz bu koy yay şeklindedir.Bunlar tıpkı kum taşları gibi deniz tarafından yıllarca aşındırılarak mantar şekilli kayalar ve içlerinde büyük delikler olan kayalar biçimlerindedirler.
Bu koyda çok çeşitli balıklar, orfozlar, asker balıkları ve ahtapotlarla etraftaki delik ve oyuklarda yaşayan diğer canlıları görebiliriz.
Kıyıdan açığa ilerlediğimizde uçuruma ulaşana kadar derinlik 35 metreye kadar yükselir ,burdaki bir duvar dümdüz aşağı 20 metre daha fazla dalış imkanı verir! Burada uçtuğunuz hissine kapılabilirsiniz hatta balıklar bile diklemesine yüzerler. Duvarda sünger ve bitkilerin tüm güzel renklerini görebiliriz.
Aşı Koyu: Dalışa gitmek için bir tekneye ihtiyacın var sözünü kim söylediyse, biz yanıldığını ispatlayabiliriz! Aşı koyu bölgedeki en iyi dalış alanlarından biridir. Ancak eğer Dalyandan tekneyle gitseydik 2 saatlik zaman alacaktı fakat bizim minibüsümüzle sadece 40 dakika almaktadır.
Çok uzak ve cennet gibi bir koyun ortasında küçük bir ada bulunmaktadır, burada orfozları, temizliğe gelen küçük papaz balıklarını, mürenleri ve hatta bazen kedi balıklarını bile görebilirsiniz. Aynı zamanda Türkiyenin antik tarihinden güzel kalıntılar, tarihi amforalar bulunmaktadır.
Koyun sağ tarafında yan yana birbirini takip eden 4 mağara bulunur, bir tanesi tünel şeklindedir, yoldaki ışığın deniz suyuyla yaptığı oyunlar bu dalış alanını unutulmaz yapar ve eğer suyun altında renk görmek için mercana ihtiyaç var diyorsanız, mağaranın içinde ve etrafında bulunan her renkteki harika süngerlere bir göz atın.
Delik Ada: İztuzu plajına yüzme mesafesindeki bu dalış alanı sizlere Caretta caretta kaplumbağalarını görebilmek için en iyi imkanı sunar.
Küçük Şeytan: Küçük Şeytan da 35 – 40 metreye kadar dalış yapabileceğimiz tipik dalış bölgelerinin en ilginçlerinden birisidir.