Tatilini Dalyanda geçirmeyi tercih edenler için işte size bir haftayı en verimli şekilde nasıl değerlendirebileceğinize dair bazı ipuçları…
Dalyan’a belki de Türkiye’deki en sevimli havaalanından ulaşıyorsunuz. Uçağınız Dalaman havaalanına deniz tarafından inerse mutlaka dışarı bakın…
Sazlıklar, palmiyeler, sanki Küba’ya iner gibi… Su, sazlık ve göller bütün Dalyan tatili boyunca size kardeş olacak.
Havaalanından Dalyan’a en kolay geliş yolu kalacağınız otelden transfer aracı temin etmelerini istemek olacaktır bu servisin hizmeti 100 lira olmakla birlikte sezon yoğunluğuna göre bir miktar pazarlık da yapılabilmektedir ve en geç yarım saat içerisinde Dalyan’a ulaşabiliyorsunuz. Eğer iki kişi veya daha kalabalıksanız transfer aracı en kolay ve ekonomik geliş yoludur.
Diğer bir geliş metodu ise Dalaman Hava Alanından çok sıklıkla kalkan Muttaş (Muğla Belediye Taşımacılık) servisleri ile Marmaris servisine bineceksiniz ve yaklaşık 15 Km sonra bizim ilçe merkezimiz Ortaca’daki Yücelen Hastanesi Durağında ineceksiniz. Buradan Dalyan’a direk taksi ücretleri yaklaşık 50 TL alınmaktadır, bu şekilde ortalama bir saat içinde Dalyan’a ulaşabilirsiniz.
Veya bu Yücelen Hastanesi Durağından Ortaca Otogarı yaklaşık 1,5 km mesafededir bu yolu ya yürüyeceksiniz ya da Otogara kadar taksi tutacaksınız. Buradan da Dalyan minibüslerine binerek ortalama bir buçuk saatte ulaşabilirsiniz. Minibüsler ortalama 5 TL ücret almaktadırlar.
Bir diğer bir geliş metodu ise full belediye minibüsleri ile bir kaç kez indi bindi yaparak ulaşmaktır. Bu yol biraz meşakkatli olduğundan valizlerle bir kaç kez minibüslere indi bindi pek tercih edilen bir geliş metodu değildir. Bu yolu da kısaca tarif etmek gerekirse de ilk olarak hava alanından saat başı Dalaman ilçesinin merkezine kalkan belediye minibüslerine binerek Dalaman merkeze (çok dur kalk olduğu için 5 km’lik mesafe bazen 40-45 dakika sürebiliyor) buradan da diğer bir minibüse binerek bizim bağlı bulunduğumuz Ortaca ilçe merkezine oradan da Dalyan’a toplam üç minibüslük yani yaklaşık iki – iki buçuk saatlik bir yolculuk daha yapmanız gerekiyor.
Dalyan’a geldiğinizde eğer aracınız yoksa günlüğü üç aşağı beş yukarı 50 lira civarı olan scooterlerden birini kiralamanızı tavsiye ederiz. Küçük bir Scooterla beldeyi kolaylıkla gezebilirsiniz. Bütçeniz çok kısıtlı değil ise otel olarak hem daha kaliteli ve bol çeşitli kahvaltı, hemde temizlik ve hijyen açısından biraz daha isim yapmış düzgün yerleri seçmenizde fayda var. Kanal kenarındaki otellerin, hem pahalı hem de sivrisinek açısından daha potansiyelli olduklarını da özellikle belirtmek gerek.
Bavullarınızı otele attıktan sonra ver elini İztuzu Plajı…
Dalyan ile İztuzu plajı arası nehirden 6 karadan 1o kilometre. Araç kullanmak istemeyenler için ortalama her 15 dakikada bir doldukça kalkan belediye minibüsleri ile tekne kooperatifinin tekneleri gün boyu cüz’i bir ücret karşılığında Dalyan – İztuzu arası karşılıklı sefer düzenlemektedirler.
İztuzu Plajına giderken yol boyunca üç yer aklınızda olsun: Birincisi ilk 3 km sonra solda rastlayacağınız taze nar suyu, gözleme ve ev yapımı mandalina ve nar dondurmaları satan ”Nar Danesi” çiftliği ve bir kaç km daha ilerisinde sağ taraftaki Sulungur gölü’nün kenarına kurulmuş diğer iki lokanta. İlkinin adı Gölbaşı. Burayı bir akşam yemeğine saklayabilirsiniz ekşili tavuğu ve balıkları meşhurdur. 2016 sezonda meze-balık-içecek adam başı ortalama 40-50 lira civarında bir hesap menüsü vardı. Yalnız yoğun sezonda hizmet kalitesi anlamında bazı aksaklıklar olduğunu da belirtmek isteriz. Bunu da profesyonel işletmeci olmadıklarından bir aile işletmesinin rutin aksaklıkları olarak görüp fazla kafaya takmıyoruz.
İkinci lokantanın adı Ekin. Burada da serpme kahvaltı yapmak lazım. Çay dahil adam başı ortalama 20 lira. Sulungur Gölü’nün kıyısında ördekler, tavşanlar, balıklar, kuşlar arasında son derece doğal bir ortamda unutulmaz bir kahvaltı ediyorsunuz. Oteliniz kahvaltı dahil bile olsa bir sabah mutlaka burada kahvaltı etmenizi tavsiye ederiz.
İztuzu’na doğru devam ettiğinizde Gökbel adında bir köyün içinden geçecek, sağda gözleme-mantıcıları göreceksiniz. Kıymalı gözleme 5-6, mantı 10 lira civarında. Gökbel Köyü’nden sonra ormanlık yolun içinden İztuzu Plajı beş dakika. Girişte aracınızı bırakacak geniş bir otoparkı mevcuttur. Buralarda hırsızlık falan asla olmaz. Yedi km’lik bütün plajı uçtaki boğaza kadar yürüyün. Korkmayın en uçta susuzluğunuzu giderecek ve açlığınızı bastıracak küçük bir kafeterya var. Bütün gün bu kumsal ve boğazda hiç sıkılmadan içme suyu berraklığındaki denize girebilirsiniz. Yollardaki aydınlatma pek yeterli olmadığından hava kararmadan geri dönüşe geçmezi tavsiye ederiz. Zaten yazın hava 21:00 civarı kararıyor ve belli bir saatten sonra plajı Caretta Caretta’lara bırakmanız için uyarılıyorsunuz. Fakat bir yolunu bulupta akşam kızıllığında yengeç ve martılar eşliğinde kilometrelerce deniz kenarında yürümenin ücreti yok ama hatırası paha biçilemez.
Gelelim akşam yemeklerine,
Dalyan’ın şu sıralar en popüler lokantalarından biri nehrin karşı yakasına kurulmuş tek yer olan Other Side/Diğer Taraf. Lokantaya sizi tekneyle geçiriyorlar. Hani bir nevi Dalyan’ın Suada’sı gibi. Meze-balık-rakı için kişibaşı ortalama 60-80 lira ödüyorsunuz. Fakat sadece burayı eşsiz kılan bir özelliğinden ötürü bile buraya gelinebilir. Caretta garantili akşam yemeği. Denizden gelerek kanal yolunu takip edip Dalyan kent merkezine kadar yüzen Carettaların belki de en cana yakınlarını burada her an görebilirsiniz. Mavi yengece de bayılıyorlar, masaların dibine dibine kadar sokulup insanların elinden yemekten hiç çekinmiyor. Bazen garsonlar onları karaya çıkarıp scotch brite’larla kabuğunu ovuyor, yosunlarını temizliyorlar.
Akşam yemeği için nehir kenarındaki kordon boyunda bulunan lokantalardan birini de tercih edebilirsiniz. Ortalama 30-40 lira civarı satılan testi kebabını şiddetle tavsiye ederiz. Kahvenizi içmek için tekrar köy merkezine dönebilirsiniz, kahvenizi belediyenin işlettiği geniş bir çay bahçesinde Dalyanlı genç hanımlar servis ediyorlar. Geceleri ışıklandırılan kaya mezarlarının görüntüsü en güzel buradan izleniyor, kahve 3 lira.
Merkezde ve barlar sokağında 15 dakikalık kısa bir tur atarak bütün gece hayatının hakimi olabilirsiniz. Cadde boyunca sıralanan Canlı Rock, Karaoke, Türkü Bar lardan birini tercih edebilirsiniz.
Arta kalan günlerinizi yine İztuzu’nda geçirebileceğiniz gibi Göcek, Sarıgerme, Ekincik, Kargıcak, Aşı koyları ve Köyceğiz Gölü ve Yuvarlakçay Köyü gibi yerleri keşfe çıkabilirsiniz. Her yanınız göz alabildiğince sıralanan muhteşem güzellikteki nakış gibi işlenmiş dağlar, içme suyu berraklığındaki deniz, göl ve nehirlerle çevrili olduğu için bu saydıklarımızın birçoğuna günlük turlar ve özel kiralanabilen teknelerle de gidebiliyorsunuz.
Peki şimdi yine Neden mi Dalyan,
Tatlı suyla tuzlu suyun, yeşille kumun, tarihle gelenekselin buluştuğu bir yer olduğu için
Mavi yengeç gibi bölgeye has özel bir lezzete hemen her restoranda/balıkçıda doyabileceğiniz için, konaklama, yeme-içme, ulaşım ucuz, aradığınız kolay bulunuyor, esnaf tokgözlü ve arkadaş canlısı Ekincik, Kargıcak, Aşı koyları, Köyceğiz Gölü ve Yuvarlakçay Köyü gibi civarda keşfetmekten keyif alacağınız yerler için
Bir yudumu bile ömür uzatan, bahçelerden toplanıp sıkılan mis gibi nar suları içebileceğiniz için Off road sürüşten raftinge, çamur banyosundan kanoya kadar pek çok etkinliği yapabileceğiniz için…
Ne Zaman Gidilmeli;
_Yüzlerce bitki, çiçek türü ve kuş çeşidini barındıran coğrafi yapısının bir tezahürü olan, baharın gelişi ile birlikte açan çiçeklerin tomurcuklanışına, kuşların cıvıltısına kısacası doğanın uyanışına bu muhteşem beldede şahit olmak istiyorsanız sessizliğin ve dinginliğin hakim olduğu Nisan ve Mayıs aylarında gelmelisiniz. Yalnız Nisan Mayıs aylarında Dalyan’ı ziyaret edenler kesinlikle sonbaharda da burayı ziyaret ediyorlar demedi demeyin…
_Eğer gezmek, görmek ve eğlenmek istiyorsanız ve kalabalıktan cıvıl cıvıllıktan hoşlanıyorsanız çoluk çocuk hep birlikte Haziran, Temmuz, Ağustos aylarını tercih etmelisiniz.
_Gelelim Sonbahara. Eylül ve Ekim ayları yavru Caretta carettaların bölgeyi terk etme zamanları sahilde her an bir tanesiyle karşılaşabilirsiniz.
Bütün otel/motel/pansiyonlar boş ama çoğu Ekim sonuna kadar açık; havuzlar, şezlonglar, kahvaltılar tamamen size ait,
Hava ne soğuk ne çok sıcak, gündüz güneşlenebiliyorsunuz ama akşamları hafif bir serinlik oluyor,
Dünyaca ünlü İztuzu Plajı’nda, martı ve yengeçler eşliğinde kilometrelerce kimseyle karşılaşmadan yürüyebilirsiniz,
Barlar, kafeler sakin, bir küçük turla Dalyan gece hayatının hakimi olabilir, sıkı muhabbetler kurabilirsiniz,
Dalyan özellikleri açısından ne Bodrum, Çeşme ne de diğer tatil beldeleri ile karşılaştırılabilir.
Türkiye’de kazıklanmadan en güzel kafa dinleyip stres atılacak tatil beldesi neresi deseniz, daimi istikamet Muğla Dalyan diyebiliriz.
Deniz isteyene Dünyanın en güzel plajı İztuzu, tarih arayana Caunos Antik Kenti, Kaya mezarları… Lezzet düşkünlerine balığın en kralı ve yanında mavi yengeci, organik tarım yapılan köyleri, zeytin ve zeytin yağları, petek petek balları, turunçgilleri… Doğa tutkunlarına muhteşem dağlar, ormanlar, göller, dereler, deltalar, sazlıklar… Sportmenseniz Dalaman çayında rafting, yamaç paraşütü, ormanda jeep safarı, bisiklet yolları… Eğer kaşif ruhluysanız bir ATV kiralayıp bunların hepsini keşfe çıkabilirsiniz. Burada herkes için yapılacak o kadar çok şey var ki tadına varabilmeniz için en az bir haftanızı ayırmanız gerekiyor.
DALYANDA BİR HAFTALIK TATİL PROGRAMI;
1. Gün otele yerleşme, kısa bir yürüyüş ile Dalyanı keşif turları, özel aracınızla ya da minibüslerle 7 km’lik muhteşem İztuzu Plajı’nın Karadan gidilen kıyısına ulaşım Caretta Hastanesini ziyaret yüzme molaları ve İztuzunda Romantik bir Günbatımı manzarası ve havayı karartıp geri dönüş..
Harika tüyolarla devam edecek…